Információk

Az oktatóknak számos lehetősége van önálló kezdeményezésre az Erasmus+ programon belül, így például:

  • új kapcsolat teremtése
  • vendégoktató meghívása
  • közös program kialakítás

Célszerű a legtöbb esetben az intézményi koordinátor segítségét kérni. Minden eseményt, kapcsolatot (például új bilaterális szerződés, vendégoktató, stb.) dokumentálni kell, ezekről kérjük a megfelelő papírok leadását a Nemzetközi Irodában.

Az oktatói mobilitás finanszírozása

Az Erasmus támogatást ösztöndíj formájában adjuk. Az ösztöndíj átalányösszeg, mellyel nem kell tételesen elszámolni. A pénzt kiutazás előtt néhány nappal utalja az egyetem, kizárólag a kiutazó saját banki számlájára. A pénzt csak euróban tudjuk utalni, akinek nincs euró alapú számlája, annak a pénzkezelő intézménye automatikusan forintra váltja az általunk euróban utalt összeget. Az átváltási veszteség a kiutazót terheli.
A kiutazás megszervezése, biztosítás (kötelező!) megkötése a kiutazó feladata, a Nemzetközi Iroda ügyintézőjétől kérhet segítséget.
 
A támogatás mértéke:

A támogatás két részből tevődik össze, a megélhetési átalányból és az útiköltségből.

Megélhetési átalány: Az Erasmus+ pályázatban fix összegek vannak, melyek a célországtól és a napok számától függnek.  Ha a kiutazás napja egy nappal megelőzi a tényleges mobilitást, akkor erre a napra is járhat a megélhetési átalány.
Az utazáshoz a távolság szerinti átalány összeget kell, hogy a pályázat biztosítson. A távolságot az Európai Unió távolság kalkulátorával kell kiszámolni.
A távolságkalkulátor az alábbi linken érhető el: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm
A Distance Calculator által megadott kilométer távolság használata kötelező, akkor is, ha egy út átszállással, repülő és vonat kombinációjával valósítható meg, tehát lehet, hogy drágább, mint a távolságkalkulátor alapján adható összeg.

Megélhetési átalány:

Fogadó ország 1.-14. nap 15.-60. nap
Dánia, Írország, Hollandia, Svédország, Egyesült Királyság 112 euró  / nap 78 euró / nap
Belgium, Bulgária, Csehország, Görögország, Franciaország, Olaszország, Ciprus, Luxemburg, Magyarország, Ausztria, Lengyelország, Románia, Finnország, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Törökország 98 euró  / nap 69 euró  / nap
Németország, Spanyolország, Lettország, Málta, Portugália, Szlovákia, Macedónia 84  euró / nap 59 euró / nap
Észtország, Horvátország, Litvánia, Szlovénia 70  euró / nap 49 euró  / nap
 

 

Utazási támogatás távolság alapján:

Távolság Átalány
100 -  499 km 180 euró
500 - 1 999 km 275 euró
2 000 - 2 999 km 360 euró
3 000 - 3 999 km 530 euró
4 000 -  7 999 km 820 euró
8 000 - 19 999 km 1100 euró